Tarom 1280x300

Râsul, din specia Eurasian Lynx (Lynx Lynx), este o felină de talie medie, cea mai mare dintre cele patru specii de râs existente. Este al treilea mare prădător din România, după ursul brun și lup.

Are un corp scurt, picioarele lungi și puternice iar laba piciorului este mare și căptușită fiind adaptată pentru mersul pe zăpadă. Are coada scurtă iar  vârful ei este de obicei negru. Urechile au un smoc negru caracteristic la vârf. Râșii au gheare retractabile ascuțite. În timpul verii blana are păr scurt și este de obicei de culoare roșiatică sau maro deschis, iar în timpul iernii blana este mai groasă și moale cu o culoare ce variază de la gri-argintiu până la un maro-gri. Sub gât prezintă un desen negru, puțin vizibil, in formă de papion. Blana este marcată de pete negre, dar numărul și modelul acestora sunt variabile. Unii râși au dungi maro închis.pe frunte și pe spate. De asemenea, toți râșii au blana de pe gât, piept și interiorul membrelor de culoare albă.

Este un animal carnivor, pradator și teritorial, iar arealul lor este format din pădurile din regiunile de deal sau muntoase, dificil accesibile, bogate în vânat. Râșii sunt buni cățărători, dar de obicei vânează la nivelul solului. Vânează animale mari și mici precum căprioare, iepuri și păsări de pădure. Râșii nu acceptă vulpile sau pisicile sălbatice în compania lor și le îndepărtează prin comportamentul ostil față de ele. Râșii sunt activi noaptea având o vedere bună nocturnă. Se mișcă repede și fără zgomot, ceea ce le permite să atace prada pe neașteptate. Pot sări la o distanță de 4-6 metri în orice direcție. Auzul și mirosul sunt foarte dezvoltate.

Râșii au între 70 și 150 cm lungime și o greutate medie de 30 kg. (dar au fost raportate greutăți de până la 50-55 kg). Râșii trăiesc aproximativ 20 de ani.

Se estimează că în România trăiesc aproximativ 1.200-1.500 exemplare de răși, însemnând aproximativ 15% din întreaga populație a acestei specii existente în Europa (cu excepția Rusiei). Populația de râși din România a avut de suferit în ultimele decenii datorită distrugerii habitatului sau a vânătorii, ajungând să fie în pericol de dispariție. Acest lucru a făcut ca râsul să fie declarat animal protejat în România, iar în ultimii ani s-a observat o stabilizare a populației lor.

Vino în România și descoperă acest animal superb.

Duster 1280x300
Bitdefender 1280x300
Allview 1280x400

Castele și cetăți

Mai multe articole
Biofarm 1280x300