Tarom 1280x300

Ursul brun eurasiatic (subspecie a ursului brun, numită ștințific ursus arctos arctos) este cel mai mare prădător ce trăiește în România.

Are o blană deasă, cu două rânduri de peri, a cărei culoare variază de la brunul caracteristic la cafeniu-roşiatic sau negru. Masculii sunt cu până la 50% mai mari decât femelele. Înălţimea medie a adultului este de 0,9-1,2 m când stă pe toate patru membrele şi 1,8-2,1 m atunci când stă pe cele posterioare. Femelele ating în medie 110-200 kg, iar masculii 160-385 kg. Are ghearele lungi de 10-15 cm, ce nu sunt retractile, pe care le folosește în special pentru a săpa după rădăcini.

Ursul brun este un animal activ tot timpul zilei. În timpul verii, cu o hrană îmbelșugată, greutatea ursului brun crește mult, surplus pe care se bazează în timpul iernii, când devine foarte letargic. Chiar dacă nu sunt animale care să hiberneze în totalitate, putând fi ușor treziți, urșii bruni preferă, în timpul iernii, să se adăpostească în locuri ferite, cum ar fi peșteri sau crevase.

Cu excepţia femelelor cu puii lor, urşii bruni sunt de cele mai multe ori animale solitare. Dacă hrana este abundentă, ei pot împărţi zona cu alte exemplare, caz în care se formează ierarhi sociale organizate pe vârstă și mărime.

Este un animal omnivor şi se hrănește cu ierburi şi rădăcini de plante, fructe, furnici, peşte, animale mici şi chiar animale de talie mare cum ar fi caprioarele.

Urșii bruni pot trăi până la aproximativ 30 de ani.

Populația de urși bruni este stabilă, dar se consideră că reprezintă o mare prioritate conservarea speciei. Dându-le independența de a trăi în mediul lor natural, urșii bruni sunt indicatori importanți ai numărului de exemplare din alte specii sălbatice. Sunt importanți prădători ce mențin constantă populatia altor animale. În plus, risipesc semințele, ce ajută la susținerea propriului lor mediu de viață.

În România, există o populație numeroasă de 6.000-6.300 exemplare de urs brun, fiind aproximativ jumătate din populația de urs brun din Europa. (estimată la aproximativ 14.000 de urși bruni, exceptând Rusia). Munții Carpați este locul unde ursul brun a găsit cel mai prielnic loc pentru a trăi, cu o hrană bogată și care oferă o mulțime de posibilități pentru adapost. Numărul mare de urși din România este datorat reliefului și faptului că peste o treime din teritoriul este acoperit de munți.

Vino în România să descoperi acest animel superb.

Romania Color este partenerul tău pentru experiențe unice.

Duster 1280x300
Bitdefender 1280x300
Allview 1280x400

Castele și cetăți

Mai multe articole
Biofarm 1280x300